Het museum René Magritte, een ontmoeting tussen surréalisme en abstracte kunst

FR en dessous

Het René Magritte Museum stelt reeds 10 jaar tijdelijke exposities voor van de beide grote avant-gardes van de XXste eeuw: surrealisme en abstractie. De tentoongestelde kunstenaars zijn allen Belgische vertegenwoordigers van deze bewegingen : René Guiette in 2006, ELT Mesens in 2007, Edmond Van Dooren in 2008, Francine Holley…e.a.

_dsf4264
Francine Holley, « Sarabande », 1953

Maar waarom abstracte kunst tonen in een museum gewijd aan de meester van het surrealisme ? We vergeten vaak dat Magritte zijn carrière begon als kubo-futuristisch schilder, omringd door een aantal kameraden die net als hij uit de academie kwamen en de Belgische pioniers in de abstractie waren (Victor Servranckx, Pierre-Louis Flouquet, Karel Maes…). Eind de jaren 1920 gaan ze ontgoocheld, uit gebrek aan succes, hun modernistische neigingen in de toegepaste kunsten uitleven of in een andere stijl werken.

Magritte van zijn kant, heeft zich tegen dan reeds aangesloten  bij een groepje dichters die qua ideeën aanleunen bij het Manifest van het surrealisme van André Breton. Magritte wordt de voorloper en boegbeeld van de surrealistische schilderkunst in België, gevolgd door Paul Delvaux in de jaren 1930.

chasse
De Belgische surrealiste groep (Brussel, 1934) ©photo studio Jon Rentmeesters. Voorste rij van links naar rechts: Irène Hamoir, Marthe Beauvoisin, Georgette Magritte. Achterste rij van links naar rechts: E.L.T. Mesens, René Magritte, Louis Scutenaire, André Souris, Paul Nougé

Na de Tweede Wereldoorlog zijn het surrealisme en de abstractie de twee prominenste bewegingen in de Europese kunstscène. Amerikaanse kunsthandelaars zoals Peggy Guggenheim of Alexander Iolas verdedigden deze twee tendenzen tegelijkertijd in hun avant-gardistische galerieën. Terwijl sommige tijdgenoten een terugkeer naar de abstracte kunst waagden, was Magritte echter niet geneigd er zich nog in terug te vinden. Desondanks was hij getuige van de ontwikkeling van deze nieuwe golf abstractie in België, gedreven door jonge getalenteerde kunstenaars en onderhield bovendien contacten met een aantal van hen (Pierre Alachinsky, Pol Bury).

pierre-alechinsky-4d3g_s
Pierre Alechinsky

De belangrijkste vertegenwoordigers van de abstracte en surrealistische avant-garde zijn aanwezig in de collectie van het René Magritte Museum. André Garitte, conservator en mecenas van het museum heeft een indrukwekkende verzameling Belgische, moderne kunst bijeengebracht in de loop van dertig jaar. Deze passie voor de kunst wenst André Garitte met een zo groot mogelijk publiek te delen. In 1994 heeft hij er dan ook voor gekozen om dit patrimonium toegankelijk te maken dankzij de creatie van de vzw René Magrityte Museum. Sindsdien draagt de vzw bij aan de artistieke uitstraling van België door de heropwaardering van het talent dat ons land heeft voortgebracht. De creatie van een nieuw museum aanpalend aan het huidige gebouw, is de uitdaging die wij nu aangaan en zal ons toelaten dit bijzondere verhaal van de avant-garde met het grote publiek te delen.

 

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

You are commenting using your Google account. Déconnexion /  Changer )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

You are commenting using your Facebook account. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s