Guggenheim: surréalisme +abstractie

Voor de liefhebbers van abstracte kunst loopt momenteel een tentoonstelling van de collecties Peggy en Solomon Guggenheim in het ING Art Center op het Koningsplein, Brussel.

04b95188-c13e-439c-ad6a-939a2c17dec3_affiche-web-guggenheim

De geëxposeerde werken komen uit de Guggenheim collecties van Venetië en New-York. De familie Guggenheim van joodse, Zwitsers-Duitse afkomst had in de VS fortuin gemaakt in de ontginning van zilvermijnen in Colorado. Zowel Peggy als haar oom Solomon waren allebei gebeten door het verzamelaarsvirus, met elk hun eigen accent en voorkeur binnen de moderne kunst.

peggy_guggenheim_paris_photograph_rogi_andre_rozsa_klein
Peggy Guggenheim, foto van Rogi André (alias Rosza Klein)

Peggy opent haar eerste galerie in 1938 te Londen: de ‘Guggenheim Jeune’ die het werk van jonge, nog weinig bekende kunstenaars naar voren bracht. Marcel Duchamp en Jean Cocteau zullen haar daarin raadgeven en haar de subtiliteiten van de toemalige contemporaine schilderkunst leren onderkennen, waaronder het onderscheid tussen het surrealisme en de abstractie, de twee bewegingen die uiteindelijk haar dada worden en waarvoor ze haar hals meermaals zal uitsteken.

Wanneer Peggy voor het eerst Kandinsky tentoonstelt in London, kent de Guggenheim galerie algauw succes. Terwijl ze eerst vooral mecenas is, zal ze uitgroeien tot een expert op het vlak van de moderne kunst. Ze zal een belangrijke collectie kunstwerken bijeenbrengen van Magritte, Mondriaan, Picasso, naast Delvaux, De Chirico en Van Doesburg, waarvan een groot deel te zien is in het Venier paleis in Venetië.

pgc-05
Collection Peggy Guggenheim – Venise

Van zijn kant begon Solomon Guggenheim bij zijn pensioen een verzameling aan te leggen van avant-garde kunstwerken van 1919 af aan. In 1937 richt hij een stichting op die zijn naam draagt met de bedoeling de abstracte kunst en de avant-garde bij het brede publiek te brengen. De idee om een museum te openen neemt zo stilaan vorm. In 1939 zal het ‘Museum of Non-objective painting’ haar deuren in New York openen. De collectie wordt dermate belangrijk dat Guggenheim beroep doet op de architect Frank Lloyd Wright om een nieuw museaal gebouw te realiseren dat gepaste ruimte biedt aan de collectie. Het museum ontvouwt haar moderne vormen vandaag nog in de straten van New York. Bij het overlijden van Solomon zal het museum herdoopt worden tot het ‘Guggenheim museum’, zoals wij het vandaag kennen.

2010-01-guggenheim-2000
Musée Guggenheim, New-York

In de ING ruimtes krijgen we werk te zien van ondermeer Marcel Duchamp, Max Ernst, Jackson Pollock. Niet enkel abstracte kunst dus, maar eveneens surrealistisch werk wordt getoond aangezien Peggy Guggenheim in tegenstelling tot haar oom, beide bewegingen voorstond. Een kleine anekdote als teaser: bij de opening van haar galerie ‘Art of this century’ droeg Peggy aan haar ene oor een abstracte creatie van Alexander Calder en aan de andere een oorring gecreerd door de surrealist Yves Tanguy. Ze liet op die manier zien dat surrealisme en abstractie elk één zijde van dezelfde medaille zijn! Zo denken wij er ook over…

surrealisme-abstraaction
Affiche ontworpen door Willen Sandberg ter gelegenheid  van een expositie van de collectie van Peggy Guggenheim in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi alsook in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1951.

Peggy Guggenheim had er een neus voor dat deze beide bewegingen die zich bijna tegelijkertijd en naast elkaar manifesteerden, verwantschappen hadden… Het is ook die idee die André Garitte voordraagt met het openen van het Museum voor (Belgische) abstracte kunst aanpalend aan het René Magritte Museum van Jette.

http://www.bruzz.be/fr/video/des-oeuvres-dart-abstrait-de-la-collection-guggenheim-ling-art-center

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s