Eerbetoon aan drie abstracte kunstenaars

In 2019 zal het geplande Museum voor Abstracte Kunst niet langer louter toekomstmuziek zijn. In de Esseghemstraat 137, aanpalend aan het huis waar Magritte 24 jaar lang woonde, wordt er momenteel hard gewerkt, getimmerd en geboord om het project te concretiseren. Maar de wijzers van de klok tikken minstens even hard. Veel kunstenaars wiens werken onze collectie verrijken, zullen de opening van het nieuwe museum niet meer kunnen meemaken. Dit artikel doet dienst als eerbetoon.

Jan Saverys (31 juli 1924-25 september 2017)

De afgelopen strenge winterdagen werden vooraf gegaan door het overlijden van Jan Saverys (31 juli 1924, Deinze – 25 september 2017, Brussel). Saverys was de zoon van Leieschilder Albert Saverys. Via zijn vader kwam hij niet alleen in contact met een expressionistische schilderstijl en kleurgebruik, maar ook met Vlaamse expressionisten die vrienden aan huis waren. Jan Saverys ontwikkelde echter zijn eigen voorkeuren. Zo trok hij – in de ban van het fauvisme – naar Parijs, waar zijn aanvankelijk expressionistische stijl evolueerde naar lyrische abstractie. Samen met Roger Raveel  richtte hij in 1948 de groep La Relève op. In 1952 was Saverys medestichter van Art Abstrait in Brussel; een kunstenaarsgroep die de jonge lichting Belgische geometrisch en lyrisch abstracte kunstenaars verenigde en groepstentoonstellingen organiseerde. Zijn ziel zichtbaar en voelbaar in zijn werk leggen, was voor Saverys topprioriteit. Krachtige houtskoollijnen en eenvoudig maar vaak gewaagd coloriet sieren zijn werken op papier. In zijn spontane schilderstijl in zijn werken op doek ontwaart men een invloed van het tachisme (van het Franse woord “tache”; vlek). Saverys’ oeuvre aanschouwen is als proeven van vrijheid en durf.

4478667
Saverys © H. Kessels

Wout Vercammen (14 augustus 1938-2 januari 2018) 

Ook voor de veelzijdige kunstenaar Wout Vercammen (14 augustus 1938, Antwerpen – 2 januari 2018, Berchem) bleef de klok onlangs definitief stilstaan. Vercammen studeerde Typografie in Antwerpen, maar het schildersmétier leerde hij zichzelf aan. Samen met Panamarenko nam hij deel aan happenings en interactieve performances in de jaren ’60. Later legde hij zich toe op maatschappijkritische letterschilderijen, popart, actionpaintings en LEGO-sculpturen. Humor vormde Vercammens grootste leidraad.  Ook minimalistische en monochrome werken behoren tot zijn oeuvre en hij verkende de geometrische abstractie.

photoM_HKAclinckx_web
Wout Vercammen ©beeld: M HKA

Jan van den Abbeel (16 juli 1943 – 12 februari 2018)

Het meest recent namen we afscheid van Jan van den Abbeel (16 juli 1943, Denderbelle – 12 februari 2018, Gent) van wie we twee werken in onze collectie hebben. Jan van den Abbeel evolueerde in zijn schilderkunst van strenggeometrische structuren naar een constructivistische stijl. Hij maakte deel uit van de Plus-groep (1966 – 1968); een Belgische groep die een multi-sensorische totaalervaring van een schilderij nastreefde. De integratie van het werk met de leefruimte primeerde. Van den Abbeel bundelde en organiseerde balkvormige volumes zodat er ritmes ontstonden. Het resultaat was een nieuwe ruimtelijke ervaring; een driedimensionaliteit met een optisch effect, waarbij de kijkervaring wijzigt afhankelijk van de plek waaruit de toeschouwer het werk bekijkt. Later in zijn leven legde van den Abbeel zich ook toe op fotografie. Daarna keerde hij terug naar figuratie, met verwerking van stukken kleding in zijn schilderijen. Abstractie was echter zijn sterkste periode.

jan van den abbeeel
Jan Van den Abbeel ©http://weareapart.be/artiesten/jan-van-den-abbeel

We houden drie interessante kunstenaars in herinnering

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s