Gelukkige verjaardag: het René Magritte Museum is 19 jaar !

Terwijl de bouw aan het Museum voor Abstracte Kunst veel aandacht opeist, hebben we nog steeds oog voor het originele museum in de Esseghemstraat, gewijd aan René Magritte. Deze week viert het René Magritte Museum haar 19de verjaardag. Onze instelling opende haar deuren op 5 juni 1999. Zonder de ontmoeting tussen de conservator André Garitte en Georgette Berger-Magritte was dit niet mogelijk geweest.

10_DSC4279
Georgette in haar tuin, Esseghemstraat

Ontmoeting met Georgette

De ontdekking van het surrealisme fascineerde de jonge André Garitte al tijdens zijn jeugd. Vanuit een verlangen om haar beter te leren kennen, contacteerde hij Georgette Magritte, die hem op de meest eenvoudige manier ter wereld ontving in haar villa in de Mimosasstraat in Schaarbeek. Vanaf dat moment bracht de jonge verzamelaar vaak een bezoekje aan de weduwe van Magritte.

Ten tijde van het overlijden van Georgette in 1986 was er jammer genoeg nog niet voor geijverd om het laatste verbijf van René Magritte te transformeren tot museum. Georgette stierf nog voordat er een museum gewijd werd aan haar man, ondanks dat zij haar laatste levensjaren wijdde aan de verspreiding van diens oeuvre.

Desondanks deed de ontmoeting tussen André en Georgette de wens ontstaan om een plek te creëren ten dienste van de herinnering aan René Magritte, in een tijd waarin de grote Belgische instellingen nog moeite hadden om de rijkdom van het Belgisch surrealistisch patrimonium te doorzien. Pas na de ontdekking van het huis in de Esseghemstraat 135 en het historisch belang ervan, zowel voor het oeuvre van Magritte als voor de surrealistische beweging, lanceerde de jonge verzamelaar en liefhebber van het surrealisme zijn museumsproject.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
André Garitte (links) gedurende de begrafenis van Georgette

Een grootschalig project… dat vorm kreeg in het jaar 1999

Meneer Garitte kocht dus het volledige pand in de Esseghemstraat 135, contacteerde de verzamelaars die beschikten over het authentieke meubilair van de Magrittes, struinde vlooienmarkten af om ontbrekende stukken op te sporen, nam contact op met sleutelgetuigen zoals Jacqueline Nonkels…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
André Garitte en Jacqueline Nonkels tijdens de vernissage van het museum

Van 1993 tot 1999 werkte André Garitte samen met een handvol trouwe vrijwilligers aan de reconstructie van het appartement. Het resultaat is verbluffend: een momentopname van het appartement waar Magritte 24 jaar lang gewoond heeft en waar hij de helft van zijn oeuvre heeft gecreëerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De slaapkamer van de Magrittes voor de renovatie
_DSF1054
De slaapkamer na de renovatie

Een kunstverzamelaar kan het uiteraard niet laten bij één collectie: op de bovenverdiepingen van het huis, waar vroeger andere families woonden, besliste André Garitte een biografische verzameling over René Magritte bijeen te brengen: tekeningen, lithographiën, gouaches, brieven en originele objecten helpen de evolutie van de surrealistische beweging beter te begrijpen.

Het René Magritte Museum bevindt zich dus in de vroegere woning waarin de kunstenaar gedurende 24 jaar woonde en waarin hij niet minder dan de helft van zijn oeuvre schilderde! (800 werken)

Een hulde Georgette brengen voor de verjaardag van het museum

Voor deze speciale gelegenheid willen wij hulde brengen aan Georgette Berge. Hiertoe brengen wij u een audiofile over Georgette. Dit is een tweetalig project, waarvan de eerste audiofiles Franstalig zijn. Een poëtische en ontroerende manier om terug te blikken op Georgette leven als gezellin en muze van René Magritte.

To be continued…

Maar daar stopt het project niet! Gedurende zijn leven heeft André Garitte ook een belangrijke collectie Belgische Abstracte Kunst verzameld. Hij zal het eerste Belgische Museum voor Abstracte Kunst openen, vlak naast het René Magritte Museum, om een overzicht te bieden van de twee belangrijkste Belgische avant-garde-bewegingen van de twintigste eeuw: de abstractie en het surrealisme.

De opening van dit nieuwe museum is gepland 20 jaar na oprichting van onze instelling; in de zomer van 2019!

 

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s