Abstraction under construction

« La maison blanche est toute noire. La maison noire est toute blanche. Elles habitent la même fable. Elles ont le génie de se ressembler.
Leur nom est patience. Elles méditent leur paysage. Elles s’ouvrent en se fermant.
Elles sont parées d’elles-mêmes. Elles vivent l’une dans l’autre. Elles retiennent de fortes étoiles. Elles ne se déplacent jamais. »

Paul Colinet

In dit verdwenen schilderij van Magritte, walsen abstracte vormen het landschap binnen, dat veel weg heeft van Jette in de jaren 1920-‘30. De reuzegrote bollen, kubussen en balken die de verder figuratieve compositie domineren zijn wellicht referenties aan het kubisme en de abstractie. De schilder lijkt met een knipoog naar zijn abstracte beginjaren te verwijzen. Mogen wij daarin een voorspellend visioen ontwaren van ons toekomstig museum voor abstracte kunst dat in opbouw is in de Esseghemstraat ? De ‘kubussen’ tekenen zich ook alsmaar duidelijker af aan de achterkant van het huis nummer 137, aanpalend aan het huis waar Magritte 24 jaar woonde, sinds de aanvang van de werken in september.

dscn2560

Het ‘vierkant’ op het gelijkvloers kreeg haar definitieve hoogte in de achtertuin. Deze 40 m² zal ons de ruimte bieden voor diverse pedagogische activiteiten zoals creatieve ateliers, ontmoetingen, conferences, vernissages. Dergelijke polyvalente ruimte ontbrak ons in het René Magritte Museum, we zijn dan ook erg enthousiast!

De nieuwe lokalen op de bovenverdiepingen die uitgeven op de tuin zullen 2 mooie expositieruimtes opleveren naast 2 bureaus en een stockagekamer.

(Pools)hoogte nemen : panorama 58.

De derde verdieping krijgt ondertussen ook vorm tegen de Jetse hemel. De hoogte van het bouwwerk is indrukwekkend en het zicht op Jette vanuit dit perspectief is fantastisch.

dscn2575

dscn2574

Vanop het balkon aan de straatkant krijgt men het Atomium in het visier. Een venster zal de bezoekers de gelegenheid geven een blik naar dit toch unieke ontwerp uit 1958, in het verlengde van de abstracte kunst, te werpen. Deze periode is ook goed vertegenwoordigd in onze collectie met onder meer de artiesten van G58 bestaande uit Antwerpse kunstenaars onder wie Vic Gentils, Walter Leblanc, Paul Van Hoeydonck die zich groeperen naar aanleiding van L’Exposition Universelle.

dscn2573
http://www.atomium.be – Sabam 2017

Andere schilders in onze collectie hebben eveneens deze creatief erg rijke periode gekenmerkt, zoals Francine Holley of Jacques Moeschal. Onze versie op kleine schaal van La flêche du génie civil van Moeschal zal de weerklank zijn van het zicht op het Atomium en de nabijheid bekrachtigen zowel geografisch als artistiek tussen het museum voor abstracte kunst en de Heizelsite.

De conservatie en de presentatie van het beeldend patrimonium verzoenen: geen gemakkelijke keuzes.

Tijdens de eerste fase van de bouwwerken richten de bakstenen zich op en worden de projecten concreet na een reeks doorslaggevende beslissingen. Welk ventilatiesysteem te overwegen voor de expositieruimtes, en hoe deze nieuwe installaties zo onopvallend mogelijk in de ruimtes te integreren zonder afbreuk te doen aan de vloeiende lijn en zo min mogelijk plaats te verliezen.

Deze te maken keuzesstonden centraal tijdens onze ontmoeting met het team van het Horta Museum die vorige herfst hun museale uitbreinding hebben ingehuldigd. Het blijft nuttig om banden te smeden met andere kunstenaarshuizen en kleine museale structuren, en van elkaar te kunnen leren. We bedanken hierbij trouwens graag het Horta-team voor de hartelijke ontvangst.

Andere vragen stellen zich eveneens aangaande de harmonieuze inwerking van de nieuwe achterbouw in de woonbuurt, een huizenblok met samenkomende tuinen dat een eigentijds cachet heeft bewaard. Achetraan zal een groen dak de vierkantige ruimte bedekken en we wikken en wegen nog uiteenlopende opties als bekleding van de laterale muren.

We zijn ons ervan bewust dat de bouwwerken de rust van de bewoners in de straat op de proef stellen…wij bedanken hen voor hun Olympisch geduld!

Deze eerste fase van de bouw werd met de steun van de Gemeente Jette uitgevoerd. Wij danken de Gemeente en haar inwoners hartelijk !

Het museumteam volgt koortsachtig de volgende stappen. We kijken uit naar de vorderingen in het optrekken van de nieuwe volumes om ons dan op het interieur te mogen storten ! We houden u op de hoogte!

 

Fotos van Fanny Paquet

 

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s